Včera byl první den Špilberk Food Festivalu 2015. Jak to probíhalo a vyplatí se vyjít za jídlem na nejvyšší brněnský kopec? Tady je několik mých poznámek.
Co se povedlo
- Organizace. Hrad Špilberk je na akci tohoto typu ideální místo. Myslím, že byl postaven ve 13. století Přemyslem Otakarem II. s jasným cílem, a to, aby vyhovoval potřebám food festivalů o 800 let později. Dlouhé promenády kolem hradeb, na nichž lze na jedné straně naskládat přehledně stánky restaurací a na druhé stolečky s výhledem na město. Jedno velké nádvoří s pódiem a jedno menší stíněně proti slunci. Sklepení pro degustaci vína. Alespoň v pátek byl všude dostatek prostoru (projito s kočárem pro dvojčata, takže nekecám).
- Moet Chandon Imperial jako welcome drink – super, skutečná Champagne. Následná sklenička kupovaná za Florény by stála 8F, tedy 200 Kč
- Mušlová polévka se slávkami zjemněná smetanou z La Boucheé – hladké, smetanové, chuťové spojené. Dal bych si při návštěvě plnou verzi.
- Jelenobot v Pavillonu – grilovaný jelen s grilovanou chobotnicí, redukce demi glace, pomeranče a zázvoru. Zvláštní kombinace? A taky dobrá. Jsem trochu zaujatý, ale já bych si ty omáčky k masu Honzy Kaplana mohl dávat do termosky a usrkávat po zimních večerech.
- Grilovaný motýlek z jehněčího hřbetu, karamelizované cibulky a bramborovo-libečkové pyré v Boulevard – vyladěné jídlo s měkkým jehněčím, které vystřelily ty super červené cibulky o třídy výš
- Porchetta v Casteláně – dochucení masa i salátu kategorie “nejde lépe”
- Fritura di Mare Aioli z Il Mercato – fritované kalamáry a krevety s omáčkou aioli – podávané na papíře, takový hravý fish and chips twist
- Flank Steak (plemeno Čestr) na dřevěném uhlí v Boulevard – výrazná chuť hovězího masa a trefené medium
Co bylo horší
- Absence nealko piva ve stánku Starobrna – Starobrno mělo velký stánek, se sezením na bednách od piva, což bylo nápadité. Už od začátku měli plno. Bohužel i přes 4 druhy piva chybělo nealko, po kterém se v horkém dni ptalo více lidí
- Roláda z jehněčího boku v Boulevard – přestože jsme druhé jehněčí ze stejné restaurace chválili, tak tento chod byl nepříjemně gumový a tuhý
- Sorbet v Piazze – příli vodový
- Ceny. Bohužel, nemůžu jinak. Inflace cen v rámci food festivalů nabrala za poslední 3 roky značně stoupající křivku. Nejdražší jídlo v roce 2013 stálo 6 florénů, letos byla průměrná cena hlavního jídla 6–9F. Balíčky florénů se prodávají po 10 kusech a každý má cenu 25 Kč, tedy 250 Kč za balíček. Pokud chcete ochutnat více jídel, počítejte v sobotu a neděli cca 2000 Kč za jídlo a vstup pro dvě osoby. To už není málo a za stejnou cenu si můžete dát dvakrát degustační sedmichodové menu celoročně v mém oblíbeném Pavillonu a budete mít přitom na rozdíl od omezených podmínek festivalu jistotu, že vše na stůl přijde ve správné teplotě a s adekvátním servisem.
Celkový dojem je však pozitivní. I ty kvalitativně nekonzistentní restaurace se na Špilberk Food Festivalu snaží vytáhnout své trumfy a na špatné jídlo tedy nenarazíte. Vypustíte-li navíc z hlavy vyšší ceny (v čemž vám kombinace letního slunce a vína nenápadně pomůže), můžete si vychutnat festivalovou atmosféru s dobrým jídlem, hezkým prostředím a výhledem na Brno. Třeba se sklenkou Aperolu v ruce.