Londýn 2008: Gastro speciál 2

Jak už sám název napovídá, tento díl Gastro speciálu z Velké Británie se bude věnovat dvěma ostrovním fenoménům, které spolu na první pohled příliš nesouvisí, ale Angličané mají oba natolik pod kůží, že se s nimi při návštěvě Londýna určitě setkáte. Ať už chcete nebo ne. Těmi fenomény jsou anglická snídaně a nespočet variací na téma sendvičů.

O anglické snídani jsem zde již psal, tehdy však spíše o tom, ž čeho se zpravidla tradiční „hotelová“ (či hospodská) snídaně skládá – vajec, fazolí, slaniny, klobásy apod. Tentokrát mám v úmyslu podívat se na snídani očima, kterými ji vidí britská společnost.

Angličané velmi rádi snídají, snídají hodně a co je nejzajímavější, snídají bez problémů i v době oběda. Přestože sem pomalu pronikají zahraniční zdravé „cereální“ módní vlivy, v mnoha snack-barech a hospodách i tak naleznete na jídelním lístku takzvaně All-day-breakfast, neboli snídaňové menu k objednání po celý den.

Snídaňový stůl
Náš stůl se snídaní

Jestliže na tato pravidla hry přistoupíte, tudíž zvolíte pro své zdejší stravování tuto „snídaňovou cestu“ a dáte si tak kompletní nefalšovanou anglickou snídani, máte s jídlem prakticky na celý den vystaráno. Pokud vás však přeci jen přepadne menší hlad, tak není problém kdekoliv – na každé zastávce, v každém malém obchůdku na rohu – sehnat nějaký ten sendvič. Zapadá to do sebe přímo ideálně.

Cheddar
Cheddar je pro Angličany tím, čím je pro nás Eidam

Ráno (dopoledne, v poledne) si dáte energií a cholesterolem nabitou snídani a dalších 24 hodin sáhnete přinejhorším po nějakém sendviči.

Shortbread
Shortbread – sladké pečivo vhodné po snídani k čaji s mlékem

Těch je tu navíc na výběr tolik jako barev v čerstvě otevřené krabičce voskovek. Tím hlavním, nejznámějším a všudypřítomným je sendvič BLT. Ony tři tajemná písmena skrývají zkratku Bacon, Lettuce a Tomato, čili slaninu, listový salát a kousky rajčat.

BLT sendvič
BLT sendvič

Dalšími bratry ve zbrani po boku BLT sendviče jsou nejrůznější „clubové“ variace jako například Turkey club (Krutí sendvič), Chicken club (kuřecí sendvič) nebo Tuna club (Tuňákový sendvič).

Sendviče
Sendviče ke svačině

Jako poslední zbývají kombinace přímo pohádkové, doslova sendviče s plnou polní. Mají často mezipatro a v jednom takovém jsme měli pohromadě kuřecí kousky, křupavou slaninu, šunku, vejce, listový salát, rajčata a brown sauce (hnědou omáčku).

Chicken Slub sendvič
Přeplněný Chicken club sendvič

To bylo tedy představení jednoho ze způsobů, jak se v Anglii stravovat. Tradiční snídani a nějaký ten sendvič stojí za zkoušku stejně jako Fish and Chips, tak si ho při případném návštěvě ostrovního království nenechte ujít.

V příštím díle se podíváme na dvě města, do kterých jsme vyjeli mimo Londýn – Hastings a Canterbury.

Sdílejte článek:

Autor

Ondřej Pohorský

Autor poho.cz, tvůrce webů, obyvatel Brna, otec jednovaječných dvojčat, veslař a majitel Bromíka.

4 thoughts on “Londýn 2008: Gastro speciál 2”

  1. ahoj bracho tento clanek je fakt super !!!!!!!! Uz mi dela chute jen kdyz si to ctu na obrazky se skoro nemusim divat ale taky se na ne podivam uz se tesim az si prectu dalsi fakt super !!!!!!!!!!

  2. Ještě mě tak napadlo, jak to je s produkty jako hořcice? Někde jsem slyšel, že prý v Británii je problém ji sehnat. Zkoušel jsem se dívat i do tvých starších článků, jestli si o tom náhodou nepsal a já to nezaregistroval, ale nikde jsem si nevšiml, že by ses o tom zmiňoval… Máš s tím tedy nějakou zkušenost? Díky za info…

  3. Přesně tak sehnat hořčici je problém, ale například v tescu seženete mustard.. a musím říct, že je opravdu pálivá:)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *