V Brně se nám rozbila naše dosavadní pánev, stojíme tudíž před pořízením nové. A neboť rád vařím a pánev pokládám hned vedle kvalitních nožů za jednu z těch úplně nejdůležitějších a základních součástí výbavy kuchyně, rozhodl jsem se sepsat několik postřehů, co všechno by podle mě měla taková ideální pánev splňovat, aby našla co nejširší využití a stala se každodenním pomocníkem a ne jen přitěžujícím kusem nádobí.
Vlastnosti dobré pánve jsem si nejprve sepsal do několika bodů, přičemž jsem vycházel především z mých vlastních kulinářských zkušeností a vypozorovaných nedostatků, které jsem pociťoval při práci s předchozími pánvemi. Pojďme si tedy nalít čistého oleje:
Pánev by měla být nepřilnavá
První a základní poznatek a prakticky také ten hlavní, bez kterého to podle mě při takovém tom malém domácím vaření ani jinak nejde. Nepřilnavý (např. teflonový povrch) je první znak, který v mých očích dělá pánev pánví. Moji rodiče mají dlouhodobě pánev, která nemá nepřilnavý povrch a práce s ní je noční můrou. Všechno se přichytává, škvaří a jediná cesta, jak tomu zabránit, je přidání vrstvy oleje, která by jinak byla zbytečná. Při vaření na pánvi používám nejčastěji dřevěné vařečky a obracečky, tudíž odolnost vůči kovovým předmětům pro mě nehraje až tak podstatnou roli. Chápu, že pro někoho jiného bude důležité i toto.
Pánev by měla být dostatečně velká
Bavíme-li se o pánvi, jakožto o kusu nádobí, který máte jen jeden (nepočítám grilovací pánev s drážkami) a používáte ji denně k přípravě nejrůznějších pokrmů, tak brzy pochopíte, že malá pánev je zlo vhodné pouze pro samotáře, jejichž kulinářství začíná a končí u jednoho volského oka ke snídani. Na cokoliv většího je totiž podle mého názoru malá pánev nepoužitelná. Správná velikost pánve by měla být taková, aby se do ní dala bez problémů vložit malá ryba (např. pstruh), nebo čtyři plátky masa. Za dostačující velikost tedy pokládám průměr 26 centimetrů a více.
Pánev by měla být hluboká
Jak už jsem se zmínil, pánev pokládám za všestranného pomocníka v kuchyni a tudíž ji nepoužívám zdaleka jen ke smažení. Kupříkladu pro přípravu tradičního guláše pro 2–4 osoby je pánev ideální nádoba. To ovšem vyžaduje právě jistou hloubku, tedy objem pánve, aby nic nepřetékalo, ale namísto toho jen tiše probublávalo.
Pánev by měla být těžká
Předchozím bodem se volně dostávám opět k jedné ze zásadních vlastností. Po svých zkušenostech s lehkými pánvemi bych si už nikdy nekoupil jinou, než pořádnou a poctivě těžkou. Není nic horšího, když chcete jen trochu zamíchat obsah pánve, nadzvednete tedy v jedné ruce pokličku (čímž nemůžete uchopit držák), vařečkou v druhé ruce začnete promíchávat voňavý obsah a lehká nestabilní pánev se začne otáčet a jezdit vám po sporáku. Další výhodou těžkých pánví je většinou silnostěnná varná plocha, jež déle udrží teplo.
Pánev by měla mít pokličku
Právě proto, že v pánvi vidím nejen nástroj na smažení volských ok, je poklička zásadním doplňkem. Pokličku buď můžete koupit přímo s pánví nebo zvlášť. Osobně doporučuji pokličku z varného skla se žáruvzdornou úchytkou. Proč?
Pánev by měla mít všechny prvky žáruvzdorné
Malý příklad: Na pánvi si opražíte trochu slaniny, přidáte na velmi jemné plátky nakrájené stroužky česneku, přilijete smetanu a přidáte velké množství rozdrolené nivy. Mezitím než se vytvoří tato sýrový omáčka, tak se vám ve velkém hrnci uvaří těstoviny, které scedíte. Nyní hotové penne (mé oblíbené) přidáte ke vzniklé omáčce do pánve, důkladně promícháte a celou směs potřebujete zapéct. V této chvíli pochopíte, že není nic jednoduššího, než obsah pánve zasypat nastrouhaným eidamem a vše v pánvi přesunout na pár minut do trouby. Ideální. Pokud však máte pánev s umělohmotným, nebo neodnímatelným držákem, je po srandě. Musíte směs vyndat a přesunout do jiné zapékací nádoby. Silně tedy doporučuji se při koupi pánve zaměřit na to, aby byl držák kovový, stejně jako úchytka pokličky. Potom není problém posunout se ve vaření opět o krůček dál a zkoušet nové věci.
Toto je tedy šest hlavních bodů, které musí alespoň pro mne nová pánev splňovat. Je jasné, že uvedenou specifikací jsou mantinely pro správný výběr jednoznačně určeny a skloubení všech do výsledného nákupu není snadné. Je ale jisté, že s pánví, která toto všechno splňuje, zažijete hodně šťastných chvil v kuchyni a tento zásadní kus nádobí vám nebude na obtíž, ale naopak se stane vašim pomocníkem na dlouhou dobu.
A jakou pánev tedy nakonec koupím já? Nejprve jsem si sepsal výše uvedené požadavky a až poté se snažil najít pánev, která by je všechny splňovala. Po důkladném prozkoumání trhu jsem se rozhodl pro následující titanový kousek od společnosti Ballariny. Má velikost 28 centimetrů, je hluboká 7 centimetrů a je přímo určena i do trouby. Dostala se mi tak do rukou pánev se všemi šesti klady, jinými slovy taková, jakou jsem chtěl.
Pokud i vy pokládáte u pánve po dlouhodobých zkušenost nějakou vlastnost, kterou jsem nezmínil, za zásadní, nezapomeňte se o ní podělit v komentářích.
[1] Petr: no a ta z Ikey se právě rozbila
[3] Aneris: tak to mě opravdu těší, že má někdo stejný náhled na věc. Myslím, že tento typ je bezkonkurenční. Osobně jsem ji ještě neobjednal, učiním tak začátkem dubna.
[3] Aneris: – mimochodem, těším se, že sem pak napíšeš první dojmy
[7] Aneris: díky za dojmy. Ta věc s troubou by mě popravdě nenapdla, ale je to fakt zásadní věc, díky za připomenutí. Přeměřím troubu a až budu pánev mít, tak napíšu dojmy zase já. Zatím díky!
Ahoj Ondro. Tak už máš pánev? 🙂 Jak jsem už (viz výše) psala, kupovala jsem rendlík stejné řady a velikosti, jako pánev, kterou sis vyhlédl. A po praktických zkušenostech obdarované osoby jsem si ten super rendlík pořídila taky! 🙂 Nic se nepřipaluje, vejdou se tam plátky masa pro všechny (v našem případě je obvyklý maximální počet strávníků 5+1/2), rendlík můžu dát do trouby… Prostě splňuje vše, co jsi v článku napsal. A taky mám konečně dostatečně velkou nádobu na dvouřadý plynový wokový hořák 😉
Ahoj lidi. Shánim dvouřadej plynovej sporák a k tomu velkou ale rovnou pánev. spoustu lidí to má a asi jim to vozí ze zehraničí. Poraďte prosím. Pište na Reduska001@seznam.cz
předkládám k úvaze variantu pánve litinové. Je: – s nepřilnavým povrchem, navíc nepoškrabatelným – těžká – dokonce bych to definoval slovy „jen pro pány“ – s obrovskou tepelnou setrvačností – nezničitelná (pozor – myslím skutečně pánev litinovou, tedy celou ze sprosté litiny, bez jakéhokoli povlaku, smaltu, titanu či jiných nesmyslů)
Se vším souhlas, jen proboha proč do tak skvělého jídla, nakonec nacepeš aidam, to je hřích…… 😉
V Ikea jsem koupil těžkou pánev 26 cm za cca 260 Kč. Je italské výroby (pro IKEA) – úplně stačí, je ještě lepší, než obdobné Tefaly za 90 Kč.
Oprava … Tefaly za 900 Kč 🙂
Diky za clanek. Rozhodne mi pomohl pri vyberu. Ono pak zalezi, k cemu panev vlastne mate a taky hodne zalezi, jaky sporak mate – na kazdy se hodi jiny. Ja treba mam elektricky sporak a na zeleninu a cinske jidla pouzivam panev wok, ktere jsou na to primo urceny: http://eshop.tescoma.cz/eshop-info/panve-wok na vsechno jine pouzivam uz obycejne panve, ale tam taky bacha na to, pro jaky sporak je urcena. 🙂
Díky za článek. Je pravda, že závisí, na co vlastně pánev chceme. Jestli na griolování, zároveň na zapékání, atd. atd. Já se nakonec rozhodl podle tohoto článku: http://panev-wok.cz/jak-vybrat-panev-wok Zvolil jsem litinotou pánev Skeppshult a i když je těžší, jsem spokojen s výsledkem 🙂 Ale závisí na individuálních požadavcích a volbách.
Diky moc za clanek. Konecne nejaky smysluplny a jednoduse pochopitelne zakladni veci, ktere brat v uvahu pri vyberu. Nakonec jsem zvolil tuto http://www.decodoma.cz/…poklici.html
si ce nema kovovy drzak, ale mela dost dobre recenze. Snad bude dobra a vydrzi dlouho 😉
Děkuji za poučný článek.
Hledali jsme nepřilnavé pánve a nakonec jsme se teda rozhodli pro tyhle: http://www.darkix.cz/vse/sada-neprilnavych-panvi-3v1
Tak snad budou dlouho sloužit. 🙂