Restaurant Pavillon

Hovězí Čestr, červená řepa a piniové oříškyO Pavillonu jsem už před třemi lety psal. Od té doby se ale změnily minimálně dvě věci, díky nimž o něm rád napíšu znovu. Za prvé, v rámci renesance mého blogu chci více psát o návštěvách restaurací, hospod, pivnic, hostinců a vůbec míst s jídlem spojených. Byť ne pokaždé s důkladným popisem, vždy alespoň s fotogalerií jídel (ano, další maniak s mobilem nad talířem).

Za druhé, a to je důležitější, šéfkuchařem Pavillonu už přes dva roky není Michal Göth, nýbrž jeho dřívější zástupce Jan Kaplan. Honza není rozhodně žádným elévem, vařil dříve mimo jiné v USA a v Londýně. Ostatně, pokud byste náhodou pochybovali, o svých zkušenostech a preciznosti vás rád přesvědčí na talíři.

Tartar z tuňáka, marinovaná bílá ředkev, sojový vinaigrette a mango
Tartar z tuňáka, marinovaná bílá ředkev, sojový vinaigrette a mango

Exteriér & Interiér

Restaurant Pavillon sídlí v kopii budovy Zemanovy kavárny, která původně stála jen o pár kroků dále v Janáčkových sadech. Exteriér i interiér se nese, pro Brno příznačně, v duchu funkcionalismu. Po vstupu se ocitáte ve velké světlé místnosti s vysokým stropem a výhledem do kuchyně. Okna na delší straně sahají k podlaze, v létě se dají zatáhnout a uvolní tak průchod do letní zahrádky. Někomu může velikost prostoru připadat neútulná, mně se to líbí.

Restaurant Pavillon
Interiér Pavillonu – převzato z oficiálního webu

Nabídka, jídelní lístek

V Pavillonu si můžete vybrat buď z degustačního menu, které se obměňuje sezónně (či krapet častěji) nebo á la carte, čili přímo z jídelního lístku. Degustační menu se skládá ze sedmi chodů a amuse-bouche. V lístku najdete trojici předkrmů teplých a studených, dvě polévky a do desítky hlavních chodů. Na tomto místě je potřeba zmínit, že výstavním jídlem (signature dish) Honzy Kaplana je lehce bizarní kombinace zvěřiny a chobotnice pod sci-fi názvem Jelenobot (Deertopus). Měli jsme ji na loňském Špilberk Food Festivalu.

Mimo stálé nabídky si můžete dát v Pavillonu za zvýhodněnou cenu polední meníčka, přičemž výběr je pro daný týden  vždy z pěti jídel.

Obsluha

Nemůžu nedat k dobru historku, která se nám stala právě v souvislosti s páteční večeří. Dokud jsem byl častěji v centru, chodil jsem jedenkrát týdně na zmíněné polední meníčko s kamarádem. Oblíbili jsme si z obsluhy sommeliéra, pana Františka, který svou žoviálností a humorem boří případné mýty o tom, že by podobné restaurace byly snobským prostředím. Když jsem tedy dělal v pondělí rezervaci, napsal jsem do poznámky, že

… bude-li v pátek na place pan František, byli bychom rádi usazeni s manželkou do části, kterou bude mít na starosti…

Přišla mi bohužel následující odpověď:

Děkujeme za Vaši rezervaci, kterou rádi potvrdíme, ovšem František v pátek nepracuje. Můžeme tedy rezervaci ponechat na pátek, případně přesunout na sobotu, kdy František bude v práci.

V sobotu jsme nemohli, nechal jsem to tedy na pátek, bez pana Františka. O to více jsem byl překvapen, když tam po našem příchodu byl. Říkal, že si kvůli té rezervaci vyměnil směnu… Nevím, zda je to celá pravda, ale i kdyby to tak bylo jen zčásti, je to naprosto úžasný přístup. Všichni byli samozřejmě celý večer profesionální (+ pan František vtipný, díky!).

Jídlo

Asi po výše napsaném nečekáte, že si budu stěžovat. Taky nebudu. Nemá smysl psát o tom, zda je maso měkké, polévka dost silná a podobně. Tohle je u restaurací v kategorii, kam spadá Pavillon, samozřejmost. To, co je odlišuje od sebe navzájem, jsou nápady šéfkuchaře. A Honza Kaplan umí překvapit. Chtěl jsem si dát původně husí játra, ale byl jsem přesvědčen pro vyzrálý hovězí palec s consommé z červené řepy a piniovými oříšky. Bylo to vynikající, a to přitom nemám červenou řepu příliš rád. Ostatní jídla vidíte mezi jednotlivými odstavci, i když vůně a chutě bohužel nepředají.

Na závěr bych rád poznamenal, že jde-li o fine-dining, v Brně není mnoho míst, kam jít, chcete-li si jednou za čas připlatit nějaký ten peníz navíc a zažít vyšší gastronomii. Restaurant Pavillon je jedním z nich – místem, kde se nemusíte bát o průběh návštěvy a kvalitu jídla, protože dopředu víte, že to dopadne vždy hladce. A to je dobře. Pokud jste v „Pavecu“ ještě nebyli, doporučuji. Alespoň na to polední meníčko.


  • Adresa: Jezuitská 6,  Brno 602 00 (mapa)
  • Otevřeno: Po – So: 11:00 – 23:00, Ne: 12:00 – 22:00
  • Průměrná cena za předkrm, polévku, hlavní chod a dezert: 800 Kč
  • Průměrná cena za polední menu – polévka, hlavní chod: 250 Kč
  • Oficiální web: http://www.restaurant-pavillon.cz/
  • Facebook restaurace
  • Poslední návštěva: 18.3.2016
Sdílejte článek:

Autor

Ondřej Pohorský

Autor poho.cz, tvůrce webů, obyvatel Brna, otec jednovaječných dvojčat, veslař a majitel Bromíka.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.