Parmigiano Reggiano

Náhody se dějí. Cuketka mi dnes dopoledne nevědomky vyfoukl doslova před nosem téma dnešního článku. Zvažoval jsem, zda jej tedy i přesto vydat? Nakonec jsem se rozhodl, že ano. Alespoň odhalím, že máme v Parmigiano Reggiano stejnou zálibu a potvrdím jeho slova, že v ČR je parmezán mnohem dražší než v Itálii a originál se opravdu vyplatí.

Dnes mi dorazil ze sluncem zalité Itálie malý poklad. Ještě se z té cesty ani nestihl vzpamatovat a už mi stál „modelem“ a roztočil mou fantazii na plné obrátky. Mluvím o originálním dlouhozrajícím sýru, doslova phu-eru mezi sýry: Parmigiano reggiano. U nás v Brně je Parmigiano reggiano poměrně drahý, do teď jsem tedy kupoval levnější variantu Grana Padano. Dneškem jsou ale tyto časy minulostí, neboť od této chvíle mi leží ve správné teplotě v plátně zabalené necelé 3 kilogramy tohoto skvostu. Jeho cena byla 46,20 euro (zhruba 1300 korun), tedy 15 euro (zhruba 410 korun) za kilogram a jen při pohledu na něj se mi v hlavě začínají objevovat desítky oblíbených italských jídel, která s ním v následujícím semestru ozvláštním, vylepším a posunu z roviny všednosti o pár pater výš. Viva Italia!

Parmigiano Reggiano
Parmigiano Reggiano

Sdílejte článek:

Autor

Ondřej Pohorský

Autor poho.cz, tvůrce webů, obyvatel Brna, otec jednovaječných dvojčat, veslař a majitel Bromíka.

5 komentářů: „Parmigiano Reggiano“

  1. Takže, jestli správně rozumím těm číslům a vahám, tak sis nechal koupit tříkilový bochník parmezánu? 🙂

  2. Tenhle článek považuju za velmi přínosný! Stejně jako ty, jsem se musel velmi často s ohromnou lítostí odvracet od českých distributorů parmezánu a šahat po levnějších variantách, Gran Padano nebo českou alternativou Gran Moravia. Nenapadlo mě objednat si takovou nálož z Itálie, jak jsi na to přišel a přes jaký server jsi si sýr objednal? „Nevyčerpatelná“ zásoba pravého parmezánu posune mé italské hrátky o stupeň výše! Díky za tip 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.