Japonské bistro Izakaya Asahi

Bistro Izakaya Asahi bylo bohužel v létě 2016 ZAVŘENO.


Japonské bistro Izakaya Asahi je mladší a menší sestrou podniku Ebisu, který před pár lety otevřela mladá japonská imigrantka, a který stal se brzy oblíbenou alternativou pro lehká jídla nejen studentů na Veveří.

Izakaya Asahi

Jak jsem si dohledal, slůvko Izakaya v názvu je japonským výrazem pro kombinaci hospůdky a restaurace, místo setkávání přátel a odpočinku. Pro naše prostředí mi přijde přiléhavější výraz bistro, proto zůstanu u něj.

Exteriér & interiér

Izakaya Asahi byste mohli snadno minout. Jeho nenápadný vchod se spolu lahůdkami Barunka tísní mezi budovou České televize a pasáží Typos na rohu nejživějšího brněnského plácku – Jakubského náměstí.

Šířka prosklené výlohy odpovídá beze zbytku šířce vnitřního prostoru, provozovna je tedy jednou dlouhou nudlí. Na pravé straně je po celé délce bar s židličkami a podpultovým prostorem pro jídlo, na levé straně jsou dva stolečky s možností sedět čelem proti sobě a pár míst u stěny pro introverty.

Izayaka Asahi bar

Prostor kuchyně je v zadním rohu místnosti zcela otevřen a vizuálně oddělen bílými kachličkami. Zbytek pravé části prostoru je hrubě vymalován nebo obložen dřevěnou mozaikou, která se opakuje na stropě. Pravé stěně za barem dominuje kresba japonského znaku a police s širokou nabídkou whisky.

Interiér Asahi nabídka whisky

Jídlo & obsluha

Nabídka jídel je každý den jiná a můžete ji vidět zvenku fixou napsánu na výloze nebo následně uvnitř na skleněné tabuli za barem. Skládá se zpravidla ze tří až pěti jídel a dvou až tří předkrmů. Během dne umazávají vyprodaná jídla.

Bylo by omylem zaměňovat jídla japonského bistra ve svých představách za fast-food s nudlemi, kung-paem a gyrosem. Nic takového na menu není. Najdete tam sice jarní závitky, ale krom nich se nabídka skládá často z jídel jako jsou polévky ramen a udon, miso pastykuřecí teriyaki a podobné. Čili z názvů a chutí, které nejsou příliš známé jak Brnu, tak ani mně.

Zázvorový džus
Zázvorový džus

Doporučuji se pro zorientování zeptat obsluhy, která je česká a ráda přeloží jídla do srozumitelného popisu. Dozvíte se, že zpravidla je na menu buď vepřové či kuřecí s nějakou omáčkou (často obsahující zázvor, chilli nebo kokosové mléko), jako příloha potom rýže či skleněné nudle. Výjimkou nejsou vegetariánské varianty z hub či tofu.

Předkrm játra
Předkrm – játra

Další variantou jsou velké obědové polévky ramen a udon. Ty obsahují široké žluté nudle, kusy masa, klíčky, řasy a vejce. Jsou opravdu velké a zasytí, takže dávat si je s jiným jídlem není dobrý nápad.

Při své první návštěvě jsem měl kuřecí s teryiaki omáčkou a rýží a kamarádka jarní závitky. Při druhé jsem si dal jako předkrm nakládaná játra a následně vepřovou polévku udon zmíněnou výše. Především u kuřete musím napsat, že bylo chuťově lepší než jak vypadá. Nejlepší z jídel byla ona velká polévka. Byl jsem potěšen množstvím nudlí a masa a chutí vepřového vývaru, který se v Čechách příliš nedělá. V sychravém počasí je to dobrá volba pro zahřátí.

Polévka Udon
Polévka Udon

Jako dezert bývá v letních měsících jasmínová zmrzlina pro osvěžení. Já měl tiramisu z japonského čaje, které bylo spíše průměrné.

Čajové tiramisu
Čajové tiramisu

Bistro Iazakya Asahi je zajímavou alternativou pro kohokoli, kdo chce v centru zajít na lehké a zdravé jídlo nevšedních chutí a nebojí se zariskovat. Při troše štěstí může být příjemně překvapen.


  • Adresa: Běhounská 20,  Brno 602 00 (mapa)
  • Otevřeno: Po – So: 11:00 – 01:00
  • Průměrná cena za polévku, hlavní chod a dezert: 200 Kč
  • Oficiální web: –
  • Facebook restaurace
  • Poslední návštěva: 11.5.2016
Sdílejte článek:

Autor

Ondřej Pohorský

Autor poho.cz, tvůrce webů, obyvatel Brna, otec jednovaječných dvojčat, veslař a majitel Bromíka.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.