Houbová smaženice

Rostou! Letošní nadílka hub v lesích je oproti minulým ročníkům opravdu bohatá. Zjistil jsem to poté, když soused u nás na chatě vycházel z probouzejícího se lesa se dvěma plnými košíky a slovy, že „se tam ještě musí vrátit pro další“.

Stalo se tak, že jsem i já vyrazil na lov. Úspěchy byly po dvou hodinách mnohem menší než u souseda, což lze ovšem omluvit jednak tím, že on je místní domorodec, který zná všechna tajná místa a druhak tím, že sbírám v zásadě jen tři druhy hub. Ty, které mají bílou nožíčku, hnědý klobouk a žluté „podkloboučí“, potom lidově zvané babky a křemenáče. Popisuji to dostatečně odborně?

Košík s houbami

Košík byl nakonec i tak přes polovinu zaplněn a když už byly houby, mohlo následovat jen jediné – houbová smaženice. Klasický recept, v němž kromě kulajdy, houbového guláše nebo kuby končí pravděpodobně většina hub, jež si přinášíme z lesů. Jeho popis by ani nebyl nutný, ale říkám si, proč se nepodělit a nedýchnout na vás atmosférou poctivého receptu s trochou té rustikální nálady.

Suroviny

Suroviny na houbovou smaženici

  • Houby – jakékoliv, které považujete za jedlé
  • Cibule
  • Vejce – podle množství hub
  • Máslo
  • Drcený kmín – nejlépe ve hmoždíři, aby byl čerstvý
  • Sůl
  • Pepř

Postup

Nakrájené houby
Začnete tím, že houby nakrájejte na přibližně stejně velké kousky. Jen přibližně.

Cibulka
Cibuli na jemno

Teď přijde to nejtěžší. Musíte si naštípat malé třísky dřeva na zapálení kamen a zapálit oheň. Jestli nemáte kamna na dřevo, tak můžete použít plynový nebo elektrický sporák. Tím ovšem již nemůžete ke svému vaření přidat ono kouzelné slovíčko „rustikální“.

Kamna
Čekáme až se oheň rozhoří

Rozpuštěné máslo
V kastrolu rozpustíme máslo, o něco víc másla

Cibulka v kastrolu
Přidáme cibulku a necháme zesklovatět

Houby
Houby. Osolíme, aby pustily šťávu a ještě podlijeme trochou vody

Houby se dusí pod pokličkou
Přikryjeme pokličkou a na kamnech dusíme

Zredukované houby
Houby se velmi zredukují, pokud pustili hodně tekutiny a doslova plavou, tak část „vývaru“ odlijeme. V této fázi také opepříme a přidáme rozhmožděný kmín

Přidáme vyšlehaná vajíčka
Vajíčka si rozšleháme a přilejeme k houbám

Míchání vajíček v houbové smaženici
Mícháme na slabším plameni a děláme klasická míchaná vajíčka

Máslo na zjemnění
Nakonec (když máme správnou konzistenci) přidáme trochu másla na zjemnění

Pokud vám nevyhasne oheň v kamnech, nelze to prakticky pokazit. Výsledek by měl krásně vonět po houbách a kmínu. K houbové smaženici se skvěle hodí čerstvý chleba.

Houbová smaženice

Sdílejte článek:

Autor

Ondřej Pohorský

Autor poho.cz, tvůrce webů, obyvatel Brna, otec jednovaječných dvojčat, veslař a majitel Bromíka.

9 komentářů: „Houbová smaženice“

  1. Dobrou chuť 🙂 Díky za inspiraci k pokusu o další variantu smaženice. Osobně téměř nedusím a navíc to celé páchám v pánvi. Je to sice relativně rychle hotové, ale pokrm se musí sníst co nejdříve, aby krom teploty nepřišel o charakteristickou vůni. Vyzkouším při vhodné příležitosti.

  2. [1] Mira: – na pánvi to lze taky dělat, kastrol jsem použil, protože žádná vhodná nebyla po ruce. Jinak dusíte se to hlavně proto, aby změkly tvrdé části hub, např. nožičky. To dušení je navíc za chvilku hotové, žádná dlouhá doba.

  3. Jako trubka potvrzuju…povedllo se mi to napoprvé, ač jsem to trochu přesolil… ale nic, co yb nespravilo pivko, je to taková „chlapská verze“ 😀

  4. Mňam. Zrovna dnes se na ní chystám. Ale my jí musíme mít s bramborem. Pro tatínka, aby to bylo vydatnější. A k tomu Bráník dvoulitr.

  5. Mno ja měl sice za to že smaženice je základ pánev, ale jako popis receptu je pěkně udělaný. 🙂

  6. Díky za pěkný recept. Vyzkoušel jsem ho a smaženička byla parádní. Moje babička dělávala smaženici s uzeným masem. Byla to docela šílená kombinace, ale chutnalo to skvěle.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.