Gastro Hradec 2007

Gastro Hradec 2007

Dne 19.1. se v centru Aldis v Hradci Králové konala výstava Gastro Hradec 2007, jejíž součástí byla soutěž Mistr Kuchař 2007. Sešlo se tu veliké množství kuchařů, cukrářů a vůbec zručných kulinářů dělajících čest svému řemeslu, kteří v několika kategoriích soutěžili o to, kdo je mezi elitou nejelitnější.

Pohozine byl samozřejmě u toho s nabitým fotoaparátem a nenechavou chutí podívat se všude. V následujícím krátkém ohlédnutí se dočtete o dojmech z této vydařené akce. Do Hradce Králové jsem se vypravil autobusem z Vysokého Mýta v 9.50, přičemž samotná akce měla začít v 10.00. Cesta trvala něco kolem tři-čtvrtě hodinky a přesun po Hradci se také povedl nečekaně bez problémů, takže jsem byl okolo jedenácté před Aldisem a vmísil se do davu proudícího za výstavou. A dav to nebyl zrovna malý.

Celé výstavní centrum praskalo ve švech pod náporem žáku hotelových škol a kuchařských oborů z celé republiky. Ti se přijeli buď něco přiučit či podpořit některé své spolužáky mající soutěžní želízko v ohni anebo se v neposlední řadě na vlastní oči přesvědčit o tom, že gastronomie v podání české fantazie nemusí končit u pečeného vepřového se zelím a pěti knedlama, ja.

První hodinku jsem strávil prakticky jen tím, že jsem se s neustálým opakováním fráze *„Promiňte, s dovolením“* snažil proplétat mezi stojícími hloučky a zorientovat se ve výstavních plochách. V centru Aldis se často konají plesy, takže je jeho hlavní část rozdělena na Velký sál a Malý sál. V prvním jmenovaném byly umístěny soutěžní pokrmy **kuchařů a „zdobičů“ ovoce**, v přilehlých prostorách se naopak konala bitva mezi díly **cukrářů**. V malém sále probíhal celý den až do závěrečného vyhlášení výsledků program sestávající z ukázek kuchařského umění, barmanské show, povídání s „kuchařskými“ legendami (**pan Nodl** jako jediní český nositel *Řádu svatého Vavřince* byl opravdu skvělý), scénkami učňů kuchařských oborů a soutěžemi s publikem (např. krájení co nejdelší jablečné slupky). Na chvíli se zastavil i **Ivan Vodochodský**, ale bylo to zastavení na „pár minut“ a působilo jako spíše jednorázová snaha dostat na akci alespoň jednu mediálně známou „celebritu“. Jinak jsem se ale bavil výborně a moderátor malého sálu, sám soutěžní kuchař, byl výborný a show neztrácela na tempu ani na chvíli. Vyřezávání do ovoce a zeleninyPo hodině a půl přišla na výstavu moje kamarádka studující v Hradci, lidí v hlavním sále už trochu ubylo oproti prvním dvěma hodinám výstavy, a tak jsme se rozhodli vzít Velký sál útokem a projít si všechny ty parádně naaranžovaná jídla. Tady je nutné říct, že na samotném místě soutěžící kuchaři samozřejmě nic nevařili a všechny své výtvory si přivezli naaranžované s sebou. Prvním důvodem, proč tomu tak bylo, je časová náročnost přípravy každého jídla (někdy více než pět hodin) a druhým je prostorová náročnost výstavních prostor (těžko by se stovky soutěžících vešlo na stejný prostor jako jejich hotové výrobky). Díky tomuto však vzniká menší problém. U méně trvanlivých jídel je nutné zajistit, aby působila čerstvě na výstavě, přestože jej autor vytvořil například o dva dny dříve. To se řeší speciálním potravinářským gelem, kterým je každé prezentované jídlo nastříkáno a tím se k němu nedostane vzduch, neokorá a po několika dnech bude působit stejně jako v den vzniku. Stačí si tedy domyslet, že porotci ani návštěvníci jídla neochutnávají, ale pouze se kochají jejich vzhledem. Není to tedy ani tak soutěž chuti, ale spíše **estetického ztvárnění a jediným vodítkem je občas vůně typických surovin**. A v neposlední řadě, díky gelu se všechna jídla „lesknou“, což působí velice netradičně. Popisovat tady jednotlivé výtvory by zabralo opravdu hodně řádků, fotografie pod článkem vám zprostředkují menší ochutnávku toho, co bylo na výstavě k vidění. Musím říct, že jsem byl častokrát překvapen precizností některých úprav a fantazií tvůrců. Na talířích byly k vidění křepelčí vajíčka, zelenina na milión úprav, ryby, rolády z těch nejpozoruhodnějších kombinací, které vás napadnou, dorty ve tvaru lesa s Krakonošem, tématické úpravy, malé příběhy na pár centimetrech a úžasné kompozice. Samostatnou kapitolou bylo zdobené ovoce a zelenina, do nichž „zdobiči“ vyřezali nejrůznější obrazce. Od tradičních květin až po dýni upravenou v tématu seriálu The Simspons. Vyřezávání do zeleniny je něco mezi uměním a chirurgií. Ostatně, „nádobíčko“, s nímž se tyto dekorace provádějí nemá ke skalpelu skutečně daleko. Lidé, co se tomuto „sportu“ věnují, musí mít opravdu velkou trpělivost a představivost. Ladislav NodlPo tom všem, když jsem si prohlédl soutěžní jídla, říkal jsem si, že porotci mají opravdu nelehkou úlohu. Vybrat z toho všeho nejlepšího z nejlepších mi přišlo nemožné. Porotci sice byli při výběru méně bezradní, vítěze nakonec vybrali, ale i tak se při závěrečném vyhlašování rozhodli ocenit nejen první tři, ale úplně každého, kdo se klání účastnil. Při závěrečném vyhlašování panovala v sále sounáležitá a hřejivá atmosféra. Bylo cítit, že každý je rád, že u toho mohl být a pan **Ladislav Nodl**, žijící legenda českých kuchařů, se neubránil slzám, když mu celý sál a všichni představitelé nadcházející generace mladých kuchařů v bílých stejnokrojích zatleskali ve stoje za jeho přínos české gastronomie. Kdo vyhrál nakonec nebylo důležité, všichni zúčastnění si **Gastro Hradec 2007** především přijeli užít a pro laickou veřejnost (tedy i pro mě) to byl velký zážitek. Těch 50 Kč za to skutečně stálo. *(fotografie zvětšíte kliknutím)*

Vyřezávání do ovoce a zeleniny

gastro-hradec-2

gastro-hradec-3

gastro-hradec-4

gastro-hradec-5

gastro-hradec-6

gastro-hradec-7

gastro-hradec-8

gastro-hradec-9

gastro-hradec-10

gastro-hradec-11

gastro-hradec-12

gastro-hradec-13

gastro-hradec-14

gastro-hradec-15

gastro-hradec-16

gastro-hradec-17

gastro-hradec-18

gastro-hradec-19

gastro-hradec-20

gastro-hradec-21

gastro-hradec-22

gastro-hradec-23

gastro-hradec-24

gastro-hradec-25

gastro-hradec-26

gastro-hradec-27

gastro-hradec-28

gastro-hradec-29

gastro-hradec-30

gastro-hradec-31

gastro-hradec-32

gastro-hradec-33

Ladislav Nodl

Sdílejte článek:

Autor

Ondřej Pohorský

Autor poho.cz, tvůrce webů, obyvatel Brna, otec jednovaječných dvojčat, veslař a majitel Bromíka.

1 komentář: „Gastro Hradec 2007“

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.